Regels

Gezag

Gezag over de kinderen houden is belangrijk. Laat je dan ook niet te veel doen door hen, jij bent de begeleider dus jij bepaalt. Ga niet teveel met hen in gesprek, in discussie of een wellens/nietes spelleke …. Roepen is niet de beste oplossing: soms met je moniploeg op de grond gaan zitten en zwijgen kan een beter effect hebben. Wees streng, maar rechtvaardig. Je hoeft geen boeman te zijn om gezag uit te oefenen over de kinderen. Vaak heeft positieve aandacht geven als beloning meer effect dan te straffen als ze foute dingen doen. Anderzijds betekent het niet dat wanneer je straft of duidelijke grenzen aangeeft, dat ze jou dan ‘niet meer leuk vinden’.

Een uitstap

Voor je vertrekt moet je zorgen dat de volgende dingen in orde zijn:    Je hebt EHBO bij!    Verwittig steeds de coördinator.    Je hebt alle kids eerst nog een keer naar het toilet laten gaan.    Indien je in het bos/bergen blijft of op uitstap bent, zorgen dat iedereen zijn zak mee heeft.    Je telt je kinderen voor je vertrekt, en tijdens en daarna, altijd tellen!!! Veiligheid op straat Als je met een groep op de openbare weg loopt en er is geen fiets -of voetpad, dan loop je rechts!!!! Een groep wordt beschouwd als een voertuig. Elk kind en monitor draagt een geel fluo-vestje! Let er wel op: 1 monitor vooraan en 1 achteraan! Kleed je opvallend!

Intrigeer

Boei het jonge volkje van ’s morgens tot ’s avonds. Een toneeltje zet een trend naar het verdere verloop van de dag, geef je volledig. Een typetje is snel neergezet, hou dit ook vol tijdens de dag, het geeft extra cachet. Verkleden en inkleding kennen geen grenzen. Wees creatief. Een doos kan een schatkist, een computer of misschien een harnas worden… Tover een glimlach op elk gelaat tijdens een bruisend eindspel!

Materiaal

Zorg dat je materiaal voor elke activiteit al op voorhand klaar staat. Nog even een monitor wegsturen voor materiaal kan, maar dat is dan wel een paar ogen minder om op de kinderen te letten. Materiaal wordt met respect behandeld. Het kost soms veel geld. (een uitzondering hierop is natuurlijk kosteloos materiaal) Orde in het materiaalkot aub!

Omgang met de kids

Een kind dat het uithangt, moet je ook niet altijd overgieten met commentaar want je geeft toe en het kind gaat zich op den duur geviseerd voelen. Een terecht complimentje kan wonderen doen. In een geval van een (heftig) conflict: even apart nemen en beiden hun verhaal laten doen. Nooit te vlug iemands kant kiezen, meestal zag je slecht de helft van het verhaal. Een kind dat zich gedupeerd voelt, is best te vermijden.

Speluitleg

Hou een uitleg van een spel kort, bondig, duidelijk en krachtig. Zorg dat je zelf een goede kennis van het spel hebt (leg spelen aan elkaar uit tijdens het programma opstellen). In een kring staan is meestal het beste, je kan iedereen aanspreken en zien. Bij tieners moet het niet altijd, want ze voelen zich daar vaak te oud voor, als ze je allemaal kunnen zien en horen is dat vaak al voldoende. Ga er vanuit dat niet iedereen het kent. Leg een spel – hoe stom ook vb. zakdoek leggen - altijd uit. Stel altijd de vraag of er nog onduidelijkheden zijn en geef een duidelijk startsignaal.

Communicatie

Er bestaan geen domme vragen, durf te vragen als je niet 100% zeker van iets bent. Niemand heeft alle waarheid in pacht, elke mening is van tel. Wees correct, eerlijk en consequent. Wees rechtuit: roddelen achter iemands rug verandert niets aan de zaak.

Roken

Tijdens de vrije kwartiertjes en de middagpauze kan er gerookt worden op de voorziene plaats. Hou wel rekening met je collega’s niet-rokers, zij hoeven hier niet de dupe van te worden. Roken is geen sociale gelegenheid! Eén voor één dus en nog veel liever niet.

T-shirt/trui

Iedereen krijgt de eerste dag van elke week dat hij op het speelplein staat onze befaamde ‘gele speelplein Ranst – t-shirt’. Het is de bedoeling dat je hem iedere dag draagt. Zorg er ook voor dat hij zichtbaar, draag hem eventueel over je trui of jas. Natuurlijk gaat een onherkenbare fantasierijke verkleding boven een gele t-shirt! Wil je een extra t-shirt, dan dien je dit aan de coördinator te vragen.

GSM

Er wordt niet ‘geSMS’t’ en ‘geGSM’t’ tijdens de uren. Je kan tijdens het vrij kwartiertje of de middagpauze , (indien je dit levensnoodzakelijk vindt) uit het zicht van de kinderen én als er toezicht is op het plein, uw mobiele analoge communicatiebehoeften bevredigen. Uiteraard binnen de grenzen van het sociaal aanvaardbare! Misschien kan je ook eens proberen af te kicken of te onthaasten! De coördinator kan bij uitstap wel vragen aan de hoofdanimator om zijn GSM bij de hand te houden. Hoofdanimatoren zorgen er ook steeds voor dat ze de GSMnr van de coördinator in het persoonlijke telefoonboek hebben staan!

EHBO

Elke monitor moet in staat zijn om de eerste zorgen toe te dienen. Je verzorgt het kind zelf of je roept er een hoofdanimator of coördinator bij. Er is een EHBO-schriftje aanwezig, hierin noteer je zowel de naam van het kind, die toegediende verzorging, als je eigen naam. Dien niet zomaar medicatie toe als je niet zeker bent, de coördinator of je hoofdmonitor zou in principe steeds alles over EHBO moeten weten. Ga je op uitstap, neem dan steeds een EHBO-zakje mee!

Opruimen

Opruimen is een deel van de activiteit! Ruim mee op met de kinderen. Zet het materiaal terug op zijn plaats. Ga pas verder als alles opgekuist is. Laat rommel zich niet opstapelen tot ’s avonds.

Pintje in de sol

Na een dagje hard werken op het speelplein mag je uiteraard nog een pintje of duvel nuttigen in de sol. Maar drink met mate zeker als je de volgende nog voor de kids moet staan. Geloof me vrij, met een gigantische kater voor een groep staan is geen pretje! Ook als je buiten de werkdagen op tocht gaat en graag de bodem van het glas opzoekt, doe dit dan NIET in je fluogele t-shirt. Voor de rest: Prosit!

Honger naar materiaal

Waardevol kosteloos materiaal (wc-rolletjes, blikjes, doosjes, flessen, …), grootkarton en oude kleren van oma of opa, … zijn van harte welkom!!! We zijn steeds op zoek naar bangelijk materiaal!!! Hier wordt nog te weinig aandacht aan besteed. Kijk dubbel uit je ogen wanneer je ergens het bordje ‘gratis’ ziet ….bottom