Historisch Overzicht

We hebben al een lange geschiedenis met ons speelplein. Elk jaar groeit het aantal kinderen, elk jaar streven we naar verbetering. In speelaanbod, in properheid, in veiligheid en met inclusie. Feedback van de ouders, kinderen én monitoren is voor ons cruciaal om onze kwaliteit te behouden en waar nodig te verbeteren. Lees maar mee!

Zomer 1997: Het speelplein ontstond, de werking was vergelijkbaar met deze van een jeugdbeweging, de begeleiding kwam dan ook voornamelijk uit jeugdverenigingen, we werkten heel de dag in leeftijdsgroepen. We begonnen met gemiddeld 10 kinderen per dag.

Paasvakantie 1998: Start speelpleinwerking met uitstappen

Zomer 1999: De themadag wordt geïntroduceerd.

Zomer 2000: De coördinator doet zijn intrede.

Zomer 2002: Uitwisseling met andere gemeenten worden opgestart. We komen naar buiten! We organiseerden een slotactiviteit n.a.v. 5 jaar speelplein.

Paasvakantie 2003: CnA-begrip wordt gelanceerd. Het concept van slotactiviteit word verder gezet: circus! (CnA = creatieve en andere activiteiten)

Zomer 2003: Hoekwerking in de namiddag doet zijn intrede. Huwelijk als slotactiviteit. Gemiddeld 70 kinderen per dag!

Paasvakantie 2004: Slotactiviteit: Karaoké.

Februari 2005: Start stuurgroepwerking met een grote enthousiaste groep monitoren die daarvoor op weekend gingen.

Paasvakantie 2005: Slotactiviteit Cinéma.

Zomer 2005: Voor de eerste keer een grote openings-doe-dag!! Verhuis naar Oelegem en vrijspelsysteem doet intrede Slotactiviteit: toneel!

Oktober 2005: Start hernieuwde stuurgroepwerking.

Paasvakantie 2006: Slotactiviteit: Swingpaleis

Zomer 2006: Na véle mooie jaren nemen we afscheid van ons oude vertrouwde logo en schenken we het leven aan …. een nieuw logo! FEeSTival o.w.v. 10 jaar speelpleinwerking Ranst!

Paasvakantie 2007: Een geweldig multifunctioneel podium doet zijn intrede.

Zomer 2007: In samenwerking met de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking ruilen Ranstse (hoofd)monitoren voor een weekje ons speelplein voor een ander speelplein uit de provincie Antwerpen.

Paasvakantie 2008: Een constante groei van kinderen, met daarbij een grote groei nieuwe, enthousiaste monitoren maakten dit tot een heus feest, met als afsluiter een toneel dat veel lof oogstte. De vorming die erna volgde had een onverwacht, onverhoopt en nooit gezien succes! Maar liefst 36 monitoren en toekomstige monitoren waren daar verzameld.

Zomervakantie 2008: De flitsende gele promocaravan doet zijn intrede aan de kerk van Ranst, en is daarna de hele zomer terug te vinden op het speelplein als lokaal voor de coördinator. We zijn terug geland in Ranst (gemeentelijke lagere school).

Paasvakantie 2009: Er zijn veel kandidaten om te komen werken. Is dit een voorbode voor de zomer? Ze boksen een ijzersterke slot - piratenshow (woeste Willem) in elkaar. Gemiddeld aantal kinderen +/- 40. De Guppy’s, Sammy’s en Jimmy’s zijn nu de nieuwe groepsnamen! De uitstappen van deze groepen worden gesplitst.

Zomervakantie 2009: De leeftijdsgrenzen worden aangepast, swap is back (in town Ranst). Een nieuw evaluatiesysteem doet zijn intrede!

Paasvakantie 2010: De monitorencompetitie is ingevoerd en het evaluatiesysteem wordt vernieuwd.

Zomervakantie 2010: Alle leeftijdsgroepen gaan terug samen op uitstap. De eerste editie van RonnyRock vindt plaats! Wat een succes, wordt zeker vervolgd!

Paasvakantie 2011: Ons animatorenweekend kent een ongezien succes! Met 54 vertrokken we op een weekend vol vorming en ontspanning. Dit belooft…

Zomervakantie 2011: Het grootste aantal kinderen ooit en de meest regenachtige zomer... Ronny Rock "The Streets" was weer een succes.

Paasvakantie 2012: Er wordt een nieuwe leeftijdsgroep geïntroduceerd: de joppie's, kleuters die 4 jaar worden en 4 jaar zijn. De guppie's zijn vanaf nu grote mannekes en vrouwkes van 5 en 6 jaar.

Zomervakantie 2012: De tijden veranderen! Geen speelplein meer tot 17 uur, maar tot 16 uur..... (nog wel nabewaking tot 18 uur). De co-coördinator versterkt het team voor een betere begeleiding van onze monitoren.

Paasvakantie 2013: Gekste paasvakantie ooit: sneeuw met de opbouw, sneeuw op de eerste dagen en superveel kinderen! Hadden we de afgelopen jaren dagen met ong. 60 kinderen, deze vakantie kwamen er bijna 80 kinderen per dag en op één dag zelfs 101!! Wow....

Zomervakantie 2013: Het eerste jaar dat we in het inclusieproject zijn gestapt van provincie Antwerpen. Peter (Yieha VZW), onze inclusiebegeleider, kwam verschillende dagen meespelen op ons speeplein en gaf de monitoren tips hoe ze beter met kinderen met een beperking kunnen omgaan.

Paasvakantie 2014: Het eerste jaar dat we 2 weken van maandag t.e.m. vrijdag open waren voor de kinderen (onze schepen van jeugd wil maximale opvang op alle vrije dagen). De monitoren konden in het weekend al opbouwen en afbreken. Ook werd naast de uitstappen het "specialleke" geïntroduceerd.

Zomervakantie 2014: Voor de eerste keer dat we de Schoolstraat een dag hebben afgesloten voor “Schoolstraat-speelstraat”, waar er een mega groot springkasteel van 51,50 meter stond(ongelooflijke opkomst ’s avonds). De grootouders mochten ook een keertje in de namiddagkomen spelen op het speelplein. We hebben ook voor het eerst 2 slotshows gegeven: we organiseerden een levensechte trouw voor de laatste dag in ‘de Knipoog’ en een heuse indoor veldrit voor de laatste dag speelplein van 2014 (in den Boerenkrijglaan).

Paasvakantie 2015: we zetten in op het thema 'techniek' met weekthema 'Professor Gobbefijn'.

Zomervakantie 2015: Voor het eerst is het gele speelplein t-shirt voor de kleuters op een uitstap verplicht. Zo hebben we een beter overzicht op onze kinderen en is de veiligheid meer gegarandeerd. En: we zijn afgestudeerd met ons inclusieproject. Dikke pluim voor onze monitoren die op deze manier mogelijk maken dat bijna alle kinderen op het speelplein een plek kunnen vinden.

Paasvakantie 2016: Ketnet komt opnames maken op het speelplein voor de nieuwe jeugdserie Generatie K met Kristel van (de oude) K3.

Zomervakantie 2016: De Billies zijn geboren op het speelplein! Vanaf nu kunnen ook de allerjongste kleuters (vanaf 2,5 jaar) komen spelen. Het blijkt een schot in de roos! Het aantal kinderen op het speelplein blijft maar stijgen: we halen het record van 182 kinderen op één dag. Dit komt natuurlijk door de deelname van onze Billies, maar de andere leeftijdsgroepen (vooral de joppies, guppies en sammies) blijven ook groeien. Gemiddeld zijn er 131 kinderen per dag. Vergelijk dat eens met 1997: gemiddeld 10 kinderen per dag...! Verbetering kuisschema. Gevolg: minder rommel en (heel belangrijk) properder wc's.

Najaar 2016: Het concept van de stuurgroep wordt veranderd. Geen grote groep meer van ong. 10 personen maar een pittige kern van 5 mensen. Zij nemen het initiatief voor werkgroepen waarin alle monitoren kunnen deelnemen. Doel: meer enthousiasme en betrokkenheid bij de ontwikkeling van het speelplein.

Paasvakantie 2017: het aantal kinderen in deze paasvakantie is ongeëvenaard. We tellen twee dagen van 143 kinderen! Dat zijn zomerse aantallen. Vermoedelijk omdat het paasweekend aan de tweede week vasthangt en in de eerste week nog veel ouders werken. Maar toch: speelplein Ranst: al 20 jaar POPu(p)lair!

Zomervakantie 2017: Nieuw: de freddy's! De groep van de sammy's wordt steeds groter. Vandaar dat we een herverdeling hebben gemaakt bij de sammy's en jimmy's. De freddy's zijn kinderen van het 1e en 2e leerjaar, de sammy's komen uit het 3e en 4e leerjaar en de jimmy's zijn jongeren van het 5e en 6e leerjaar.

 bottom